electrical carriageRamazan ÇETİN-Deniz TOKAT/DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ’nin Sarayköy İlçesi’nde işadamı Haluk Şahin, Dünya patentini aldığı ‘Fayoto’ markasıyla elektrikli fayton üretiyor. Şahin, ürettikleri elektrikli faytonların 4 saatlik şarjla yaklaşık 100 kilometre gidebildiğini, atlı faytonların çıkmakta zorlandıkları yokuşları, çok rahat çıkabildiğini belirtti.

İşadamı Haluk Şahin’in Sarayköy’deki fayton fabrikasında, 50 günde bir elektrikli fayton üretilebiliyor. İnsan gücü gerektirmeden tamamen elektrikle hareket eden akülü faytonlar, dış görünümü itibariyle bir faytonda bulunması gereken tüm nostaljik donanım ve aksesuarlara sahip görüntüsüyle dikkati çekiyor. İşadamı Haluk Şahin tarafından kurulan tesiste faytonları usta Metin Demir ve ekibi üretiyor. Haluk Şahin, tesiste çeşitli ebatlarda 8 kişiliğe kadar fayton ürettiklerini, 4 saat şarj ile yaklaşık 100 kilometre yol kat edilebildiğini söyledi. Faytonları patentini aldıkları ‘Fayoto’ markasıyla satışa sunduklarını ifade etti. Şahin, elektrikli faytonun atlı faytonların yerine kullanılabileceğini söyledi.

Atların işgücü olarak değil spor amacıyla kullanılması gerektiğini ve insanların nostalji tutkusu yüzünden atların eziyet çektiğini belirten Haluk Şahin, şöyle dedi:
“Sarayköy İlçesi’nde dünya patentini almış olduğumuz markayla elektrikli fayton üretiyoruz. Yaptığımız faytonlar özellikle atlara yapılan eziyetin önüne geçecektir. Atların işgücü olarak kullanılmasını tasvip etmiyoruz. Binilerek spor yapılmasını istiyoruz. Elektrikli faytonu günümüze uyarlayıp, üretiyoruz. İstanbul’daki adalarda atlı faytonlar, havyan hakları hiçe sayılarak kullanılıyor. İnsanlar nostalji peşinde olduğu sürece atlara eziyetler devam edecek. Atlar sürekli bu sebepler yüzünden ölüyor.”

Elektrikli faytonlara özellikle yurt dışından talep geldiğini belirten Şahin, “Elektrikli faytonlar, başta Arap ülkeleri, Fransa, Portekiz, İspanya, Romanya, Azerbaycan, Bulgaristan gibi ülkelerden kullanılıyor ve talep geliyor. Atların iş günü olarak kullanılması günümüzde pek ilgi görmüyor. Sıfır emisyonu ve çevreyi kirletmemesi nedeniyle günümüzde atlı faytonların yerine geçecektir” diye konuştu.

Son Haberler