electrical carriageSarayköy ilçesinde bir girişimci tarafından üretilen elektrikli fayton, atlara gerek duyulmadan nostalji yaşanılmasına olanak veriyor.

Makine mühendisi Haluk Şahin, faytonları çeken atlara eziyet edilmeden daha çevreci bir nostalji yaşatmak düşüncesiyle elektrikli fayton üretme fikri geliştirdi. Yurt dışından “Fayoto” adıyla patent alan girişimci Şahin, elektrikli fayton üretimine başladı.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mühendisleri ve çalışanlarıyla yaptıkları çalışmalar sonrasında elektrikli faytonu geliştirdiklerini anlatarak, aracın normal faytondan farkının sadece at olmaması olduğunu söyledi.

Elektrikli faytonu yapma sebeplerinden birisinin hayvanlara saygı olduğunu dile getiren Şahin, şunları belirtti:

“Hayvanların birer iş gücü olarak kullanılmasına karşı olduğumuz için, atların üzerine binilerek spor yapılması taraftarı olduğumuzdan elektrikli fayton yapma düşüncesi doğdu. Elektrikli faytonun buluşuyla beraber Hollanda’da bunun patentini aldık. Faydalı model olarak bütün haklar “Fayoto”ya aittir. Bazı yerlerde nostalji adı altında atlara büyük eziyetler edilmekte, atlar telef olmakta.”

Fayton kelimesinin Fransızca ‘giden kap’ anlamına geldiğini aktaran Şahin, “Biz de bunu hayvanlardan ayrıştırarak elektrikli faytonu yaptık. Maksat nostalji yaşamaksa bu elektrikli fayton, atlı faytonların bütün özelliklerini bulunduruyor. Sadece itme gücü olarak elektriği kullanıyoruz, atlardan yoksun olarak. Ama içinde bulunan lüks çadırı, kabini, koltukları, normal klasik faytonlarla birebir örtüşmekte.” dedi.

Şahin, atların fayton arabasıyla yüzde 15 eğimi çıkamadığını, elektrikli faytonun ise yüzde 35-45 eğimli rampalara çıkabildiğini ifade etti.

Ürününün başta Arap ülkeleri olmak üzere İspanya, Fransa, Portekiz, Lüksemburg, Romanya ve Bulgaristan’a ihraç edildiğini anlatan Şahin, “Yurt dışından sürekli talepler gelmekte. En son partimizi Dubai’ye gönderdik. Çok da haklı bir övgü aldık. Turizm için elverişli bir araç olduğunu söylediler müşterilerimiz. İhracat ağırlıklı çalışıyoruz. Şu anda atölyemizde bulunan fayton, Ankara Büyükşehir Belediyesi Anfapark projesinde kullanılacak.” sözlerine yer verdi.

Şahin, 8 kişilik elektrikli faytonun bin kilogram ağırlığında olduğunu, 4 saatlik şarjla 100 kilometre gittiğini, bir kez şarj maliyetinin 4 lira olduğunu, çevreci ve alternatif enerji kaynağı olarak elektriğin çok hesaplı olduğunu dile getirdi.

Kaynak: DENİZLİ (AA)

Son Haberler